Vi ste ovdje

Utjecaj na okoliš

Kontinuirano pratimo našu potrošnju energije te je različitim aktivnostima nastojimo smanjiti, pritom podižući svijest naših zaposlenika o važnosti brige za okoliš. Redovito šaljemo našim zaposlenicima personalizirane poruke e-pošte kako bismo ih podsjetili na obavezno gašenje računala nakon radnog vremena, isključivanje klima uređaja i grijanja tijekom vikenda, odvajanje korištenog papira od ostalog otpada za reciklažu.
S ciljem promoviranja ideje o zaštiti okoliša i podizanja svijesti o ovom gorućem problemu, svake godine, 5. lipnja, prigodnim kampanjama obilježavamo Svjetski dan zaštite okoliša (World Environmental Day). Ovaj dan obilježava se na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda.

Papirni otpad i plastika prikupljaju se odvojeno, a odvozi ih ugovorno poduzeće koje ih reciklira. Ugovorno poduzeće također odvojeno prikuplja i odvozi opasan otpad poput patrona u skladu sa zakonima i propisima.
U skladu s novim zakonima o zaštiti okoliša naša dva voditelja zbrinjavanja otpada uspješno su završila trodnevnu obuku u prosincu 2015. godine.
Dvostrano kopiranje dokumenata, što smo uveli kao standard, omotnice za višekratnu upotrebu i druge slične aktivnosti rezultirale su kontinuiranim smanjenjem potrošnje papira.

Potrošnja papira

Ostvareno je smanjenje potrošnje papira tijekom posljednjih šest godina od više od 100.000 kg te povećanje upotrebe recikliranog papira od više od 250.000 kg tijekom istog perioda. Također, sve omotnice koje su u Banci upotrijebljene od lipnja 2012. godine napravljene su od recikliranog papira, kao i papir A4 za automatsko slaganje papira. Za printanje koristi se reciklirani papir kao i za sve kuverte, a za promidženi tiskani materijal koristi se kunstdruck papir.

Potrošnja energije

Instalacija energetski učinkovitih žarulja i elektronskih prigušnica kako bi se smanjila potrošnja energije za osvjetljenje postala je ustaljena praksa. Prilikom zamjene istrošene opreme pravilo je da ta oprema bude zamijenjena opremom optimalnih značajki. Klasične žarulje zamjenjuju se energetski učinkovitim žaruljama, klima uređaji inverter tehnologijom većeg stupnja energetske učinkovitosti, prilikom izgradnje upotrebljavaju se materijali i elementi s kvalitetnim izolacijskim svojstvima, za reklamne znakove upotrebljava se LED rasvjeta, a instalira se i ventilacija s povratom topline.
Kao rezultat napora u tom smjeru u siječnju 2013. godine postali smo službeni partner u programu GreenLight.
U 2016. godini potrošeno je ukupno 17.342,7 MWh električne energije.

U našim poslovnim prostorima u 2016. godini ugrađena je slijedeća energetski učinkovita oprema:
• U poslovnici Valpovo Centar ugrađeno je 85 kom LED rasvjetnih tijela
• U poslovnici Split III ugrađeno je 60 kom LED rasvjetnih tijela
• U poslovnici Split III ugrađen je rekuperator zraka u sustavu ventilacije poslovnice
• U poslovnici Stradun ugrađen je rekuperator zraka u sustavu ventilacije poslovnice

Kako bismo doprinjeli smanjenju emisije ugljičnog dioksida, poduzimamo niz aktivnih mjera. Osim ranije nabavljenih električnih mopeda (bez emisija CO2), i stari automobili Banke za „grupnu vožnju“ zamijenjujui se ekološkim automobilima s niskim emisijama CO2. Danas u „grupnoj vožnji“:
- 2 % automobila zadovoljava Euro 4 standard
- 83 % automobila zadovoljava Euro 5 standard
- 13 % automobila zadovoljava Euro 6 standard
- 2 % električni moped

Što se budućih planova tiče, nastavit ćemo provoditi mjere sukladne našoj Politici zaštite okoliša, promovirati odgovornu upotrebu prirodnih izvora, pogotovo učinkovitu upotrebu energije i papira te pravilno zbrinjavanje otpada. Također ćemo nastojati unaprijediti obuku zaposlenika te informiranje i osvješćivanje javnosti o ekološkim problemima.