Kako postati dio PBZ grupe?

PBZ grupa stalnim unapređenjem kvalitete i raznovrsnosti usluga klijentima nastoji osigurati ukupni rast tvrtke, povećanje profita i produktivnosti. Samo ljudi, njihova znanja te kreativni i razvojni potencijali mogu stvoriti novu vrijednost i učiniti značajniji odmak od konkurencije.

Odabir kandidata se temelji na procjeni ključnih kompetencija za pojedinu poziciju koje zaposlenik mora posjedovati kako bi njegov potencijal došao do punog izražaja na radnom mjestu za koje je odabran. PBZ grupa unutar svog selekcijskog postupka koristi razne metode kako bi procjene kompetencija bile što objektivnije, valjanije i pouzdanije.

Prilikom potrage za novim zaposlenicima koristimo se različitim kanalima za traženje kandidata poput naših vlastith baza kandidata, predstavljanja poslodavaca, oglašavanja u medijima ili uključivanja kandidata u program stručnog osposobljavanja.

PBZ prijavni upitnik

Neovisno o tome jeste li upravo završili fakultet ili već posjedujete određeno radno iskustvo, pozivamo Vas da se prijavite u našu bazu kandidata ispunjavanjem Prijavnog upitnika.

U prijavnom upitniku nalaze se nama relevantne informacije koje uzimamo u obzir prilikom odabira kandidata u sklopu pojedinog natječaja. Na ovaj način ćemo imati i Vaše sveobuhvatne podatke u našoj bazi kandidata te Vas možemo kontaktirati u slučaju otvaranja radnog mjesta koje će odgovarati Vašem profesionalnom profilu.

Molimo vas da otvorite upitnik preko dolje priloženog linka. Nakon što ispunite upitnik spremite ga na svoje računalo (.xls ili .xlsx format) te nam ga povratno pošaljite kao privitak na e-mail adresu: posao@pbz.hr (predmet/subject: OTVORENA PONUDA).

Selekcijski krug

 

Prijavni upitnik  (xls)

 

 

 

 

Selekcijski postupak

Odabir novih zaposlenika se temelji na procjeni ključnih kompetencija za pojedinu poziciju koje zaposlenik mora posjedovati kako bi njegov potencijal došao do punog izražaja na radnom mjestu za koje je odabran. U selekcijskom postupku koriste se razne metode kako bi procjene kompetencija bile što objektivnije, valjane i pouzdane.

Svaki kandidat uključen u selekcijski postupak za neku od pozicija u PBZ grupi sudjeluje u tri ili više selekcijska kruga, pri čemu je zadovoljavanje kriterija uvjet za uključivanje u sljedeći korak u selekcijskom postupku. U prvom selekcijskom krugu pristupa se psihologijskom testiranju koje se sastoji od kognitivnih testova i upitnika ličnosti. Sljedeći korak je razgovor s predstavnikom Sektora za upravljanje ljudskim resursima, a u trećem selekcijskom krugu u razgovoru sudjeluju rukovoditelji organizacijskog dijela koji zapošljava novog zaposlenika.

Ovisno o poziciji koja se popunjava, selekcijski postupak može još dodatno sadržavati test poznavanja stranog jezika, test poznavanja rada u MS Excelu, pripremu stručnih prezentacija i/ ili dodatan selekcijski razgovor.

Selekcijski krug

Po završetku selekcijskog postupka svaki kandidat koji je bio uključen u neki od selekcijskih krugova dobiva povratnu informaciju. Podatci kandidata uključenih u selekcijski postupak ostaju u bazi PBZ grupe za buduće natječaje te postoji mogućnost ponovnog kontaktiranja kandidata u slučaju otvaranja pozicije koja je u skladu s profesionalnim profilom i interesima tog kandidata.

Praksa u PBZ-u

Kao društveno odgovorna tvrtka, nastojimo održavati što aktivniju suradnju s fakultetima i srednjim školama u brojnim projektima. Jedna od aktivnosti koju tradicionalno i kontinuirano provodimo u svrhu pružanja podrške sustavu formalnog obrazovanja jest organizacija studentskih/učeničkih praksi. Tako na godišnjoj razini 50-ak studenata i učenika ispuni obvezu svog praktičnog rada u PBZ grupi.

Praksu nudimo u trajanju do 4 tjedna (160 sati) u različitim organizacijskim dijelovima sukladno organizacijskim mogućnostima, a ujedno uzimajući u obzir želje praktikanata kako bi dobili uvid u ključne aktivnosti za koje posjeduju interes.

Kod odabira kandidata za praksu prednost imaju učenici, odnosno studenti ekonomskih usmjerenja, posebno financija i bankarstva. Uz njih najzastupljeniji su studenti Fakulteta elektronike i računarstva te studija matematike.

Za potrebe sadržajnog organiziranja prakse izuzetno je važna priprema i definiranje područja rada od Vašeg interesa. Naša je preporuka da se, prije nego što nam uputite svoju zamolbu za praksu, o njezinom sadržaju i očekivanjima posavjetujete sa svojim profesorima ili mentorima.

Vaša zamolba ili pismo namjere svakako bi trebalo sadržavati:
•             životopis
•             dokaz o statusu redovitog studenta te potvrda o upisu u tekuću akademsku godinu
•             informacije o uspjehu o dosadašnjem studiranju (prosjek ocjena) i preporuke 2 profesora
•             program studija/smjera
•             informaciju o potrebnom broju sati obvezne prakse (80 - dva tjedna, 120 - tri tjedna, 160 - četiri tjedna)
•             termin u kojem možete pristupiti praksi
•             organizacijski dio, tj. poslovnu funkciju banke u kojoj ste zainteresirani obavljati praksu

Studentska/učenička praksa se ne honorira. Praksi se može pristupiti uz predočenje dokumenta (uplate) osiguranja za slučaj nezgode na radu pa je student odnosno učenik obvezan te troškove sam snositi ako tu obvezu nije na sebe preuzeo fakultet/škola. Osiguranje se ugovara (bilo koja osiguravajuća kuća u Hrvatskoj) na kratko razdoblje odnosno treba pokrivati razdoblje obavljanja prakse.

Molimo Vas da zamolbu sa svim potrebnim informacijama pošaljete kao privitak na e-mail adresu: prakse@pbz.hr  (predmet/subject: STUDENTSKA/UČENIČKA PRAKSA).

Nepotpune prijave nećemo razmatrati.

Stručno osposobljavanje

U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje PBZ grupa odlučila se na provođenje jednogodišnjeg programa stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Provedeno je više različitih programa osposobljavanja (poslovi prodaje, analitički poslovi, poslovi prevođenja, poslovi istraživanja tržišta i analize proizvoda) za kandidate različitih struka.

Otvorene pozicije vježbenika (osoba na stručnom osposobljavanju) oglašavane su na internetskim stranicama HZZ-a, a svi kandidati koji su ispunjavali uvjete natječaja se uključeni su u standardni selekcijski postupak PBZ grupe. Sveukupno je nešto više od 50 vježbenika bilo uključeno ili je uključeno u neki od programa stručnog osposobljavanja u Zagrebu, Splitu, Rijeci ili Osijeku.

Program osposobljavanja za rad modularan je program usmjeren na stjecanje potrebnih znanja i vještina za samostalno obavljanje pojedinih poslova u PBZ grupi. Program je baziran na radu s mentorom koji je dužan osobi na stručnom osposobljavanju približiti sve potrebne zadatke i dužnosti.

Program stručnog osposobljavanje izvrsna je prilika da se Grupa upozna s mogućnostima i potencijalima vježbenika te da se provjeri kako se potencijalni zaposlenici snalaze u različitim radnim zadacima i kako funkcioniraju u poslovnom okruženju. Vježbenicima je ovo također izvrsna prilika da kroz različite edukacije i rad uz mentora kroz godinu dana steknu iskustvo samostalnog obavljanja pojedinih poslova unutar PBZ grupe. Navedeno iskustvo će vježbenici dalje nadograđivati kao zaposlenici PBZ grupe ili će im ono na tržištu rada dati komparativnu prednost prilikom prijave za neke slične pozicije.Sajam

Predstavljanje poslodavca

Kako bismo se približili potencijalnim kandidatima i prezentirali mogućnosti zaposlenja i ostvarivanja karijere u PBZ grupi surađujemo sa različitim institucijama, visokoškolskim ustanovama i studentskim udrugama.

Svake godine kao poslodavac sudjelujemo u jednodnevnom događanju na Zagrebačkoj školi za ekonomiju i menadžment (ZŠEM) "Student future day". Kroz štandove i sudjelovanje na okruglom stolu pokušavamo svim zainteresiranim odgovoriti na razna pitanja vezana uz PBZ grupu i pomoći im da se što kvalitetnije pripreme za zahtjeve poslodavaca i sudjelovanje na tržištu rada.

Prošle smo godine također sudjelovali u Sajmu poslova u Zagrebu koji je organizirao Hrvatski Zavod za zapošljavanje s ciljem povećanja mogućnosti zapošljavanja, dostupnosti i razmjene informacija, usklađivanja ponude i potražnje te stvaranja partnerskih odnosa među sudionicima tržišta rada.

Sajam

Kontinuirano surađujemo s različitim studentskim udrugama. Primjerice, posljednje dvije godine sudjelujemo u studentskom natjecanju Case study competition, a u sklopu IASTE Company Shuttle projekta organizirali smo prezentaciju i proveli kroz PBZ grupu studente raznih tehničkih fakulteta. Također su uključujemo i u razne studentske akcije humanitarnog karaktera.

U suradnji s časopisom VIDI svake godine održavamo prezentaciju PBZ grupe, s fokusom na predstavljanje Podgrupe informacijske i komunikacijske tehnologije, najboljim studentima tehničkih fakulteta za koje PBZ grupa omogućuje 100 besplatnih jednogodišnjih pretplata na časopis VIDI.

 

Česta pitanja

Selekcijski postupak

Kako izgleda selekcijski postupak za PBZ grupu?

Selekcijski postupak za sve kandidate koji prepoznaju PBZ grupu kao poželjnog poslodavca izgleda jednako. Postupak uključuje psihologijsko testiranje kao prvi korak te najčešće dva kruga selekcijskih razgovora. Kako biste prešli u idući krug selekcije, trebate zadovoljiti postavljene kriterije na prethodnom koraku. Drugim riječima, ukoliko niste zadovoljili kriterije na psihologijskom testiranju ne možete pristupiti selekcijskom razgovoru.

Kako izgleda psihologijsko testiranje?
Psihologijsko testiranje sastoji se od kognitivnih testova i upitnika ličnosti.
Ono ne uključuje test znanja koji može biti dio kasnijeg dijela selekcijskog postupka. Ukoliko je potrebno, moguće je testiranje engleskog jezika.

Koliko traje psihologijsko testiranje?
Psihologijsko testiranje traje otprilike dva i pol sata.

 

Otvorena ponuda

Što mogu očekivati nakon što sam poslao prijavni upitnik na e-mail posao@pbz.hr ?

Ako je sve u redu s Vašom prijavom i prijavnim upitnikom, dobit ćete povratni e-mail kojim Vam zahvaljujemo na prijavi te Vas podsjećamo da ažurirate svoj prijavni upitnik otprilike svakih šest mjeseci kako bismo znali da ste i dalje zainteresirani za PBZ grupu kao poslodavca. Naravno, ako se dogodi neka promjena u Vašem profesionalnom životu, prijavu možete ponoviti i ranije.

Ako se prijavite nekim drugim oblikom životopisa (npr. europass ili sačuvate prijavni upitnik u PDF-u umjesto .xls oblika), dobit ćete povratni e-mail u kojem Vas pozivamo da ispunite naš prijavni upitnik kako bismo imali Vaše sveobuhvatne podatke u našoj bazi kandidata te kako bismo Vas mogli kontaktirati u slučaju otvaranja radnog mjesta koji će odgovarati Vašem profesionalnom profilu.

Koliko dugo otprilike čuvate moje podatke u bazi kandidata?

Uobičajeno čuvanje prijava u našoj bazi je šest mjeseci te Vas pozivamo da ponavljate svoju prijavu tom dinamikom. U slučaju novosti u Vašem profesionalnom životopisu, prijavu možete i ranije ponoviti.

Trebam li uz prijavni upitnik priložiti domovnicu, kopiju radne knjižice, potvrdu o nekažnjavanju itd.?

Uz prijavni upitnik nije potrebno priložiti dodatnu dokumentaciju. Ako će nam neki dokument zatrebati, zamolit ćemo Vas da nam ga naknadno pošaljete.

 

Poslovni „dress code“

Što znači poslovni „dress code“?

Pod prikladnom poslovnom odjećom i obućom za muškarce se smatra odijelo, odnosno hlače, košulja, kravata i cipele, a za žene kostim ili košulja i suknja, odnosno hlače i cipele ili sandale primjerene boje i izgleda. Neprikladne majice, traper, trenirke, tenisice i slične odjevne predmete poslovni „dress code“ ne dozvoljava.