Vi ste ovdje

Inicijative

  • Svjetski dan zaštite okoliša 2016.  

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). 
Privredna banka Zagreb kao i cijela Grupa Intesa Sanpaolo obilježavaju ovaj dan prigodnim kampanjama s ciljem promoviranja ideje o zaštiti okoliša i podizanja svijesti o ovom gorućem problemu.

Ovogodišnja tema kojom se  obilježava Svjetski dan zaštite okoliša je "Go Wild For Life" koja je usmjerena na žaštitu i borbu protiv krivolova divljih životinja. Više o svemu možete pronaći  ovdje - "Go Wild For Life" 

 

PBZ se uključuje u obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša uključivanjem u nacionalnu kampanju “Biciklom na posao” koja je trajala od 9. svibnja do 2. lipnja, a u sklopu koje su se tvrtke i organizacije natjecale u tome koja će imati više zaposlenika koji dolaze biciklom na posao.  

Kampanju je po drugi puta organizirala udruga Sindikat biciklista, a ovogodišnja akcija rezultirala je s 1.631 sudionikom iz 319 organizacija, koji su na dva kotača ukupno prešli 212.054 kilometara. Od toga su 7.412 km odvozili naši zaposlenici u Zagrebu, koji su ostvarili ukupno 562 putovanja, čime su ujedno smanjili otpuštanje ugljičkog dioksida u atmosferu za 1.049 kilograma! Kao i prošle godine, Privredna banka Zagreb ostvarila je najbolji rezultat među financijskim institucijama.

U Privrednoj banci Zagreb sve više jača kultura vožnje bicikala i dolaska na posao ovim najekološkijim vozilom. U Zagrebu trenutačno imamo oko 150 aktivnih zaposlenika biciklista koji stalno ili povremeno dolaze biciklom na posao, što je oko 10% od ukupnog broja. Naravno, taj se broj kontinuirano povećava tako da su sve češći dani kad se traži parkirno mjesto za bicikl više.

Više o samoj akciji pročitajte na našem PBZ Blogu.

 

 

  • Potpisna pločica

Potpisna pločica je usluga Privredne banke Zagreb kojom zajedno s nama možete pridonijeti zaštiti okoliša i očuvanju prirode. Ugovaranjem ove besplatne usluge, nakon obavljene transakcije u poslovnici banke, umjesto papirnatih dokumenata koriste se elektronski koji potpisani i ovjereni dolaze na vašu e-mail adresu. Autorizacija dokumenata jednostavna je i sigurna, a vrši se digitalnim potpisom ili PIN-om. 

 

 

  • Biciklom na posao

Tijekom mjeseca lipnja udruga Sindikat biciklista provodila je kampanju "Biciklom na posao". Cilj kampanje bio je potaknuti građane u iskušavanju prednosti i koristi vožnje bicikla. Kroz aktivno sudjelovanje naših zaposlenika, PBZ je osvojio 3. mjesto u akciji "Biciklom na posao".

Na adresi http://www.biciklomnaposao.hr možete saznati i više informacija o kampanji. 

PBZ kroz razne projekte podupire dolazak bicikom na posao. Tako su početkom 2015. godine napravljene garderobe/svlačionice za biciklist(ic)e s tuševima. U tijeku je proces izgradnje dodatnih parkirališta koja će standardne spirale zamijeniti "klamerice". Biciklisti imaju svoj kutak na intranetu Banke i u gotovo svakom broju internog glasila. 

 

  • Urbani vrtovi

Nacionalni projekt Urbani vrtovi, čiji je PBZ partner, i ove godine pretvara gradske prostore u zelene oaze. Urbani vrtovi omogućuju građanima uzgoj vlastite ekološke hrane, utječu na smanjenje zagađenja okoliša, povezuju susjede i čine gradove manje otuđenima te tako pridonose zajednici u kojoj radimo i živimo.

Pročitajte više:

PBZ blog - Urbani vrtovi pretvaraju gradove u oaze
PBZ blog - Gradski vrt Mandlova dobio sportsku zonu
PBZ blog - PBZ ugodno iznenadio bicikliste

EkoMreža.org - Urbani vrtovi zazelenili Hrvatsku

 

  • Svjetski dan zaštite okoliša 2015.  

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). 
Privredna banka Zagreb kao i cijela Grupa Intesa Sanpaolo obilježavaju ovaj dan prigodnim kampanjama s ciljem promoviranja ideje o zaštiti okoliša i podizanja svijesti o ovom gorućem problemu.

Dobrobit čovječanstva, okoliša i funkcioniranje ekonomije u konačnici ovise o odgovornom upravljanju prirodnim resursima planeta. Sve je više dokaza da ljudi troše daleko više prirodnih resursa negoli nam planet može pružiti na održiv način. Mnogi eko sustavi Zemlje približavaju se kritičnoj točki potpunog iscrpljivanja ili nepovratne promjene, potaknuti velikim rastom populacije i ekonomskim razvojem. Ukoliko trenutni modeli potrošnje i proizvodnje ostanu isti, a stanovništvo u skladu s očekivanjima dosegne brojku od 9,6 milijardi, do 2050. godine trebat ćemo tri planeta kako bi održali naš način života i potrošnje. Stoga je tema Svjetskog dana zaštite okoliša ove godine "Sedam milijardi snova. Jedan planet. Trošimo resurse pažljivo."

WED 2015

Život u skladu s ograničenjima koje nam nameće naš planet strategija je koja najviše obećava ukoliko želimo osigurati zdravu budućnost. Blagostanje čovječanstva ne mora biti na štetu zemlje. Živjeti na održiv način znači s manje napraviti više i bolje, uviđajući da povećano korištenje prirodnih resursa i utjecaji koje to ima na okoliš nisu nužan nusproizvod gospodarskog rasta.

Jedan od značajnih problema današnjeg modernog društva predstavlja i prekomjerna proizvodnja komunalnog otpada. Komunalni otpad je otpad iz kućanstva ili otpad iz proizvodne i uslužne djelatnosti koji je po svojim svojstvima, karakteristikama i sastavu sličan otpadu nastalom u domaćinstvima. Najviše nastaje tijekom uobičajenih svakodnevnih aktivnosti, a njegovo zbrinjavanje i gospodarenje predstavlja jedan od najvećih problema općina i gradova u Hrvatskoj, ponajprije iz razloga što neprimjereno postupanje s takvom vrstom otpada predstavlja značajan gubitak prirodnih resursa i energije što direktno ugrožava bioravnotežu ekosustava i ljudskog zdravlja. Rješavanju ovog problema može pridonijeti svatko od nas odgovornim ponašanjem u svakodnevnom životu - razdvajanjem i recikliranjem otpada. Na stranicama Ministarstva okoliša i zaštite prirode možete pogledati zanimljivu edukativnu akciju: http://naviku-usvojimo.hr/ te saznat i brojne zanimljive informacije.